Rocky IV: Rocky Vs. Drago (2021)

Arvostelu julkaistu alunperin videomuodossa 4.12.2021


Rocky IV: Rocky Vs. Drago
2021
Ohjannut ja kirjoittanut: Sylvester Stallone

Neuvostoliitto haluaa liittyä maailman nyrkkeilyliigaan. Ensimmäisenä heidän mestarinsa, Ivan Drago, haluaa haastaa maailmanmestari Rocky Balboan näytösotteluun. Rocky kieltäytyy, jolloin entinen mestari Apollo Creed tarttuu tilaisuuteen. Itsevarmana ja ylimielisenä hän käy taistoon ja kokee rökäle tappelun Venäjän jättiä vastaan. Voiko edes Rocky voittaa tätä järkälettä?

Rocky-elokuvat oli iso osa mun teinivuosia, kun lähdin laajentamaan elokuvamakuani. Ensimmäinen on kiven kova klassikko, joka yllätti inhorealistisella otteellaan. Jatko-osat taas menivät pikkuhiljaa hölmömpään suuntaan, kunnes Rocky IV meni aivan pelleilyksi. Ja siksi mä sitä rakastin. 

Pandemian aikana elokuvan ohjaaja-kirjoittaja, Rockyn luoja ja esittäjä, Sylvester Stallone kuitenkin päätti harjoitella taas hiukan elokuvanleikkausta. Hän päätti tehdä uuden version Rocky IV:stä, sillä vaikka se oli jättimenestys taloudellisesti, se oli kriitikoiden silmissä floppi ja Stallone itsekin on sittemmin nähnyt sen hupsut puolet heikkoutena. Sarjan fanina uteliaisuuteni heräsi ja kun tilaisuus tuli, niin pakkohan tämä uusi versio kasariklassikosta oli nähtävä.

On hyvä mainita, että ennen elokuvan alkua, Finnkino näytti Stallonen haastattelun, jossa tämä kertoi elokuvan uudelleen leikkaamisesta. Se auttoi hyvin luomaan hypeä elokuvan katsomista varten ja jossain määrin ohjeisti katsomaan tiettyjä yksityiskohtia. Mainitsen tämän sillä sen lisäksi, että se oli kiva haastattelu, se myös vaikutti positiivisesti kokemukseeni elokuvan parissa.

Pohjimmiltaan Rocky IV: Rocky vs. Drago on yhä sama elokuva kuin alkuperäinen Rocky IV. Kyseessä on absurdi tarina siitä miten Rocky matkaa Venäjälle ja lopettaa nyrkkeilyottelulla Kylmän sodan. Mutta se missä ero näkyy on hahmojen hetket, sekä yleensäkin elokuvan äänensävy. Uusi versio ei tunnu samalla lailla hassulta kuin alkuperäinen versio.

Heti elokuvan alussa on eroa alkuperäiseen. Tällä kertaa Rocky III:n tapahtuvia kertaavassa kohtauksessa painotetaan siihen miten Carl Weathersin esittämä Apollo Creed auttoi Rockyn kyseisen elokuvan aikana ylös tappion jälkeen. Näin elokuva saman tien vahvistaa Rockyn ja Apollon ystävyyttä, saaden enemmän tunnetta Apollon kohtaamaan tragediaan. Jopa siinä määrin että sitä seuraavassa lisätyssä kohtauksessa meinasi tulla minullekin tippa linssiin. Näemme Stallonen kenties parhaimman suorituksen elokuvassa ja on absurdia että se leikattiin alunperin pois.

Myös Rockyn vaimo Adrian, jota esittää Talia Shire, saa hiukan lisää tilaa elokuvassa. Hänen huolensa ystävänsä ja miehensä puolesta tuntuu elokuvassa vahvemmin. Shire esittää hahmoa todella luontevasti ja pienet lisäykset auttavat leffan alkua paljon. Näemme miten Apollon tavoin myös Adrian on iso vaikuttaja Rockyn elämässä, mikä auttaa myös ymmärtämään Rockyn sisäistä konfliktia.

Uusi versio säilyttää samat ikoniset biisit ja montaasit kuin alkuperäinenkin elokuva. Mutta Apollon ja Adrianin lisätyt kohtaukset auttoivat mielestäni tekemään "No Easy Way Out" -montaasista toimivamman. Näemme siinä miten Rocky kertaa päässään näiden kahden kanssa kokemiaan hetkiä, sekä omaa matkaansa tähän asti. Tämä auttaa ymmärtämään puhetta minkä hän myöhemmin antaa pojalleen. Lopulta Rockyn on tehtävä se minkä kokee itselleen tärkeimmäksi.

Uusi versio myös auttaa pienillä lisäyksillä myös tuomaan lisää selkeyttä Ivan Dragon motiiveihin. Tässä tosin auttoi se että haastattelussa ennen leffaa Stallone itsekin sanoi halunneensa tuoda miestä koneen takaa lisää esiin. Pienet lisäykset elokuvassa auttavat näyttämään miten vähän Drago saa vaikuttaa omaan elämäänsä. Hänen esimiehensä ei oikein anna hänen edes kertoa omia ajatuksiaan haastatteluissa. Drago on Neuvostoliitolle propagandan väline, symboli valtion mahdista.

Drago Neuvostoliiton koneena näkyy myös hyvin treenausmontaaseissa. Näemme miten teknologian avulla hänestä otetaam erilaisia mittauksia ja miten kaikki hänen treenauksensa tuntuvat koneistetuilta. Tämä auttaa antamaan hänestä kuvan yhtenä osana kyseistä koneistoa, miehenä jonka inhimillisyys on riistetty. Tätä sitten alkuperäisen leffan tavoin peilataan Rockyn harjoitteluun, joka tapahtuu talvisen Venäjän luonnossa. Tämä antaa kuvan Rockysta vapaana miehenä verrattuna valtion omistamaan Dragoon.

Näin ollen Rocky IV: Rocky vs. Drago pitää siis alkuperäisen elokuvan tunnelman hyvin Yhdysvalta-myönteisenä elokuvana. Sen jälkimmäinen puolisko onkin hyvin vähän muuttunut vanhasta versiosta. Jälleen kerran Rockyn sisu saa venäläiset hurramaan hänelle lopussa miehen pukeutuessa vapautta symboloivaan Yhdysvaltojen lippuun. Tämä on varmasti monille yhä liikaa, mutta minusta on vaan hauska eläytyä sen absurdiuteen.

Pitää mainita myös, että ainakaan tämä versio Rocky IV:stä ei ole varsinaisesti tarkoitettu uusille Rocky-faneille. Elokuva kyllä on tarpeeksi yksinkertainen kenen tahansa seurattavaksi, mutta esimerkiksi Paulien rooli Rockyn ystävänä ja Adrianin veljenä on hyvin kutistettu elokuvassa. Hän sanoo muutaman hauskan repliikin siellä täällä, mutta esimerkiksi lopussa hänen avautuessa tunteistaan Rockylle, voi se tuntua ontolle katsojille joille hahmot eivät ole entuudestaan tuttuja.

Loppujen lopuksi Rocky IV: Rocky vs. Drago tuskin muuttaa kenenkään alkuperäistä mielipidettä Rocky IV:stä. Mutta sarjan faneille se tarjoaa hitusen syvemmän otteen hahmoista sekä vähemmän hupsun ja luultavasti myös paremman version rakkaasta klassikosta.

Minulle rakkaita taas on teidän POSITIIVISET ja ROHKAISEVAT kommentit. Kertokaa myös mitä ajatuksia Rocky teissä herättää sen jälkeen kun olette painaneet yläpeukkua ja tilanneet kanavani. Rakkautta ja Kunnioitusta kaikille paitsi mulkuille jotka puhuivat teatterissa leffan aikana!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Prinsessa Mononoke (Mononoke-hime, もののけ姫, 1997)

Star Wars: The Acolyte – jakso 1x04 (sisältää SPOILEREITA)

The Beatles: Get Back (2021)